Optreden boeken?
Plaisir Courtois voert u mee naar het verleden. Bent u geïnteresseerd in een optreden, kijk dan hier:

www.plaisircourtois.nl/optredens

Donateur worden?
Als u Plaisir Courtois wilt steunen en op de hoogte wilt blijven, dan kunt u donateur worden. Voor een minimale bijdrage van €15 ontvangt u 3x per jaar onze nieuwsbrief en heeft u gratis toegang tot de jaarlijkse historische dansvoorstelling.

mail naar: info@plaisircourtois.nl

Eens uitproberen?
Als je benieuwd bent of hofdansen iets voor je is, kun je altijd langskomen op een oefenavond om eens te komen kijken. Hier vind je de informatie:

www.plaisircourtois.nl/dansles

Bij Plaisir Courtois wordt gedanst in verschillende historische kostuums, grotendeels zelf gemaakt aan de hand van authentieke patronen en modellen. Deze kostuums zijn verbonden met de periode waaruit de dansen stammen, te weten Renaissance, Barok en Weense periode (19e eeuw). De namen van de stijlen komen veelal overeen met de stromingen in de kunstgeschiedenis. Vooral op schilderijen is goed te zien wat mensen in een bepaalde periode droegen.

 

Per periode is hieronder aangegeven welke aspecten Plaisir Courtois gebruikt voor haar kostuums. Ook zijn per periode een aantal foto's te zien van de betreffende kostuums. Voor meer foto's verwijzen wij naar het fotoalbum en onze Facebookpagina.

 

Renaissance

De periode waaruit wij werken is voor zowel dames- als herenkostuums van 1530 tot 1570. De kleding uit die tijd was vrij donker van kleur en gemaakt van zware stoffen. Wij volgen vooral de Italiaanse stijl met eventueel Engelse invloeden.
In bijna heel Europa zag je bij de dames een vierkante halslijn en een wijd uitlopende rok, vaak met een split voorin. De taille zat daadwerkelijk in de taille. Er werden meestal kapjes gedragen die al het haar verborgen.
De heren droegen over hun chemise (een soort hemd) een kort jasje, doublet genaamd. De ballonbroek was erg populair, tussen de stroken is hier de onderstof te zien. Daaronder werden gebreide hosen (een soort maillot) gedragen. Vaak werden hierbij nog een cape en een baret gedragen.

Renaissance_groep_Eelde.JPG